Yrittäjyystorstai – Ideasta dollareiksi

On torstai ilta ja vuoden ensimmäinen yrittäjyystorstai valmis alkamaan esimmäistä kertaa yliopiston rantasaunalla aiemin palvelleen Viipurikabinetin sijaan. Kello lähestyy kuutta ja ihmisiä alkaa virtaamaan sisään. Vartin odottelun jälkeen LUTESin puheenjohtaja Juho Toivonen toivottaa paikalle kertyneet noin 25 kiinnostunutta tervetulleeksi ja aloittaa esittelemällä illan workshopin, jossa tulisi hahmotella A1 paperille yrityksen alun kehitys ”Ideasta dollareiksi”. Ihmiset jakaantuvat karkeasti kahteen ryhmään ja puheen sorina täyttää salin.

Lyöttäydyn ryhmistä toiseen, jossa paperille on piirretty vasemmalle hehkulamppu ja oikealle dollari. Ryhmässä alamme miettimään, miltä kannalta lähestyisimme kyseistä teemaa. Ilmassa lentelee teorioita niin innovaation jalostamisesta kuin yrityksen pystyttämisestäkin. Päätämme alkuunsa kolme pääkohtaa joita lähdemme sittten viemään eteenpäin. Keskustelu ja ideointi jatkuu kiivaana ja samalla kahvi, mehu ja pikkusuolainen tuodaan tarjolle. Ihmisiä tulee vielä pikkuhiljaa lisää ja ryhmien ideointi laajenee entisestään. Kahvin ja ajatusten vaihdon seurauksena paperit alkavat olla täynnä kaikenlaisia kuvioita ja etenemisjanoja. Workshopin myötä on helppo huomata kuinka monella eri tavalla teemaa pystyykään lähestymään ja monet varmasti ovat saaneet lisää näkökulmia asioihin. Juho kiertää katsomassa ryhmien työt, jonka jälkeen hän esittää erään innovaatio- ja start-up-palvelujen konkarin tekemän kaavion. Samalla ryhmät täydentävät kommenteillaan kuviota ja Juho selittää LUTESin roolin yrityksen perustamisen alussa.

Ideoinnin jälkeen puhujan rooli valikoituu Santeri Mikkola, mies Syke-Gymin ja Pesuparkin takana. Mikkola aloittaa kertomalla hieman itsestään ja taustoistaan. Paljastuukin että tämä opiskelijayrittäjyyden monitoimimies on LUT:ssa ollessaan kerennyt pistämään lusikkansa useampaankin soppaan, minkä takia opiskelut ovat saattaneet hieman viivästyä, mutta se ei illan puhujaamme tunnu haittaavan, sillä onhan hän useammankin menestyvän yrityksen peräsimessä. Yrityksistään kertoessaan Mikkola aloittaa varmasti kaikille lappeen Rantalaisille tutusta Syke-Gymistä ja sen toiminnan laajenemisesta. Yleisöstä satelee vähän väliä kysymyksiä verkostoista ja prosessin etenemisestä, josta Mikkola siirtyykin autopesulansa esittelyyn. Hän kertoo tapauksen muutamista hieman koomisistakin koukeroista, mikä saa yleisössä aikaan muutamia naurun hymähdyksiä, mutta ovat erittäin opettavaisia tulevaisuutta varten. Esimerkki tuo myös kuvan siitä että varsinkin alkuvaiheessa työtä ei pysty mitoittamaan perus 8-16, vaan välillä onnistumisen eteen täytyy tehdä pitkää iltaa.

Mikkolan ja yleisön keskustelu ajautuu pikkuhiljaa yrittämisen alkuvaiheeseen ja ideoiden kokeiluun, josta puhujamme toteaakin aikanaan menneensä hieman ”perse edellä puuhun”, mutta silti onnistuneen tavoitteessaan. Hän antaa samalla muutamia erittäin hyviä esimerkkejä ja vinkkejä kuinka kilpailua ja yrityksen kannattavuutta tulisi pyrkiä kokeilemaan/prosessoimaan. Esitelmöintiä ja keskustelua kestää hieman yli tunnin ja fiilis yleisössä on erittäin hyvä. Ainakin omasta ja vieruskavereiden mielestä tämä ilta on ollut erittäin antoisa, antaen paljon näkökulmia ja vinkkejä tulevaisuuen yrittämiseen. Mikkolan jälkeen seuraa Markus Siivolan lyhyt SIF esittely, jonka jälkeen puheenjohtajamme kertoo saunojen olevan valmiita tapahtuman jälkilöylyihin ja vapaaseen verkostoitumiseen. Valitettavasti itselläni oli puolen tunnin päästä peli Huhtarissa ja jouduin poistumaan paikalta. Jälkikuulemisien mukaan ilta oli luonut muutamia kontakteja ja tyytyväisiä jäseniä. Tästä on hyvä jatkaa taas kohti seuraavaa yrittäjyystorstaita.

Henri Syyslahti
LUTES vpj